var slett ikke noen prydhave. Den ble slått med ljå et par ganger om sommeren, men det ble kjøpt en blå Husqvarna grasklipper som Johan eller jeg dyttet rundt de siste somrene vi bodde der. Ved sydveggen lå havens blomsterbed, som mest utmerket seg med snøklokkene tidlig om våren. Ellers var det frukt og bær som gjaldt.
Ripsbuskene tok mye plass. Jeg tror det må ha vært et tjuetall av dem. Dessuten var det solbær, bringebær og et par stikkelsbærbusker. Kjøkkenet bar preg av safting og sylting med tilhørende vepse-invasjon om sommeren. Det var ikke små mengder mamma og mormor produserte.
Selvfølgelig var det kirsebær også. I de dager var det stær i Fredrikstad. Store stæreflokker som likte bær. Fugleskremsel skremte dem ikke. Så ble det kjøpt blanke folieark som ble hengt i snorer over bærbuskene. De skulle blinke og rasle fuglene vekk. Det var begrenset nytte i disse også. Til slutt hengte mamma opp ei bjelle i kirsebærtreet som hun holdt øye med fra kjøkkenet. Når fugleflokken ville slå seg ned, trakk hun i ei snor som gikk til kjøkkenvinduet så treet rista og bjella ringte. Det nyttet.
Ellers var det et tre med store, gule, saftige ”eggeplommer”. Jeg får vann i munnen når jeg tenker på dem. Vi hadde diverse eplesorter også. Hvilke skriver forhåpentlig noen i en kommentar. Det største epletreet sto ved nordenden av huset. Det bar små, sure epler. Dem ble det laget gele av.
søndag 6. juli 2008
Haven på Grafslund
Lagt inn av Arvid kl. 18:53
Etiketter: barndomsminne, Grafslund
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Da du skrev om epler, dukket ordene: s(j)eftaholm, åkrene og glass-epler opp. Ved nærmere gransking på internett viser det seg at eplesortene heter Seftaholm og Åkerø. Glassepler fant jeg omsider omtalt i "Anita's little corner:" Det viser seg at de heter Transparente Blanche på fint.
I hestehaven? sør for haven vår, der Olsen senere hadde biene, var det et tre som hadde deilige, gule epler som ble modne om sommeren. Det var alltid for få av dem.
En annen eplesort ble lagret på loftet og holdt seg til utpå vinteren. Vi pakket inn hvert eple i avispapir. Da jeg var ganske liten hadde vi også tørkede epler. De var skåret i flak slik som man skjærer slange-agurk og var syrlige og gode.
Eplene i kalvegarden var orange og gule og hadde en kjempegod smak.
Treet de vokste på var fra Noas tid.
De ble etter hva jeg husker kalt flaskeepler. Ikke glassepler altså.
Legg inn en kommentar